Välj rätt produkter för djurens och miljöns skull

April 8, 2016

dun2009 rullades dun-skandalen upp när vi på bästa sändningstid fick se varifrån dunet i våra jackor, kuddar, sovtäcken och soffor kommer ifrån. Det var en skrämmande upplevelse som fick många att tänka till. Men som så ofta med skandaler så ebbar de ut och glöms bort och företagen kan ofta återgå till sina normala rutiner eftersom konsumenterna glömmer och företagen behöver enkla lösningar.

I dag vilar en stor börda på konsumenterna som själva måste se till att de inte köper produkter som är dåliga för djur eller miljö. Det är tråkigt för det är inte alltid så lätt att själv veta vad som kan vara problematiskt och inte. Själv hade jag ingen aning om att man tog fjädrar från levande fåglar, och jag kunde inte ens föreställa mig att det gick till på det visset så därför hade jag inte heller någon anledning att fråga eller ens tänkt något särskilt kring det. Jag hade en naiv bild av hur man gick runt och plockade fågeldun under ruggningssäsongerna som man sen tvättade och sålde till möbel- och klädindustrin.

Fortfarande problem i dun-industrin

Tyvärr har även dun-skandalen blivit en av skandalerna i raden där företagen lovade bättring men snart återföll i gamla mönster. Enligt Råd och Rön som gjorde en undersökning 2014 så visade det sig att många företag som slutade sälja dunprodukter efter dokumentären 2009 nu återupptagit försäljningen igen. Många företag använder sig dock av en kontrollerande tredje part för att säkerställa att dunet har plockats etiskt.

Personligen så har jag alltid försökt välja bort dunprodukter, även innan skandalen eftersom jag tycker det finns jättebra alternativ till dun. Jag vill också råda dig som läsare att köpa syntetprodukter istället för dun för att värna om djurens hälsa. Visserligen utgörs en stor andel av alla dunprodukter på den svenska marknaden av dun från fåglar som fötts upp inom livsmedelsindustrin, men för att verkligen vara säker på att dunet inte kommer från levande fåglar verkar det enda sättet vara att helt sluta köpa dunprodukter. De flesta butiker säljer sovtäcken och kuddar i syntetmaterial, så det är inte svårt att hitta alternativ.

Jag är inte alls emot att man använder restprodukter från livsmedelsindustrin till andra saker. Jag tycker det är bra att man tar tillvara på så mycket som möjligt av delarna på djuret om man nu ska slakta det. Det jag vänder mig emot är djurhållningen, ett grundkrav är att djuren föds upp och lever under etiska förhållanden oavsett om det är i Sverige eller något annat land. Sen kan man alltid diskutera om vi ska föda upp så många djur som vi gör till att bli föda.

Även om du väljer ett syntetiskt täcke eller kudde så är det viktigt att tänka på miljömärkningen. Välj en produkt som är miljömärkt med till exempel svalan från naturskyddsföreningen så att du vet att produkten inte innehåller några skadliga kemikalier. Andra märkningar du kan titta efter är svanen, eu-blomman, astma och allergiförbundet och Öko-Tex.

Bomull en miljöbov

När det gäller textilprodukter för hemmet så kan det vara bra att tänka på att det finns ekologiskt bomullstyg att köpa om man vill tänka extra på miljön. Vill man vara extra snäll mot miljön ska man försöka undvika bomull så mycket som möjligt eftersom det krävs enorma mängder vatten under framställandet samt även kemikalier om inte bomullen odlas ekologiskt.

Jag läste i en artikel hos Råd och Rön att det går åt cirka 2700 liter vatten för att tillverka en enda t-shirt! En hisnande summa och jag testräknade lite för att försöka förstå hur mycket vatten det är. Ett badkar rymmer ungefär 180 liter vatten, med 2700 liter kan man fylla 15 badkar..! Helt otroligt.

För att värna om miljön bör man istället återanvända tyger som redan finns eller välja ekologiska material som Lyocell (Tencel) och återvunnen polyester.

Andra produkter att undvika

Jag tänkte också passa på att påminna om två andra djurrättsskandaler som fått oss att tänka till:

Merinoull – plågsamma ingrepp på merinofårens bakdelar, så kallad mulesing, för att undvika att larver fäste i huden fick många att bojkotta produkter av merinoull. Dessutom slutade en del butiker köpa produkter av merinoull och andra lovade hårdare kontroller.

Angoraull – ett liknande avslöjande som med fågeldunet gjordes gällande angoraullen från kaninerna. I en dokumentär fick man se hur pälsen slets av istället för att klippas av, en procedur kaninerna kan behöva genomgå flera gånger under sin livstid. Dessutom verkar uppfödning av angorakaniner vara direkt djurplågeri i många fall. Djuren får inte utlopp för sina naturliga beteenden i de små burarna som de trycks in i och de får ingen mental stimulans.