Träprodukter

March 30, 2016

Träprodukter

Trä är ofta ett bra val till hemmet. Med rätt sorts trä får du en slittålig möbel som går att slipa ner och olja om när den blivit sliten, samma sak med trägolv som är slipbara. På så sätt behöver du inte byta möbler så ofta.

Vissa träslag lämpar sig bättre än andra för slitage. Några hårda träslag är ek och bok. När du handlar trä eller möbler av trä är det viktigt att de är FSC-märkta, det betyder att träet inte kommer från skövling av regnskog eller andra viktiga naturområden. Träslag som ofta kommer från känsliga miljöer är teak, akacia, eukalyptus och shorea.

Vissa träslag är till och med utrotningshotade och är därför otillåtna att handla med i Sverige eller andra länder som skrivit på CITES-konventionen. CITES står för Convention of International Trade in Endangered Species. Vilka träslag som är förbjudna regleras i CITES listan som är uppdelad i fem olika sektioner. I appendix 1 (A-listan) finns de rödlistade, de förbjudna, djur och träarterna uppskrivna.

Här kommer en lista med några av de förbjudna träslagen enligt Jordbruksverket:

  • (Dalbergia nigra) riopalisander, riojakaranda, Brazilian rosewood
  • (Araucaria araucana) brödgran
  • (Fitzroya cupressoides) art i familjen cypressväxter
  • (Pilgerodendron uviferum) art i familjen cypressväxter
  • (Chrysalidocarpus decipiens) art i familjen palmer
  • (Abies guatemalensis) art i familjen tallväxter
  • (Balmea stormiae) art i familjen måreväxter
  • (Podocarpus parlatorei) art av barrträd

Källa: jordbruksverket.se

När ett träslag är uppskrivet på A-listan så får man inte ens köpa och sälja begagnade föremål som är tillverkade av det träslaget. I så fall måste säljaren ha ett undantagstillstånd från Jordbruksverket, ett så kallat CITES-intyg. Detta kan vara bra att veta om du brukar handla möbler i second hand butiker.

Trä är en fascinerande råvara tycker jag. Så användbar. Tyvärr tar det lång tid att förnya trädpopulationen och därför är det så viktigt att har träden i tankarna när vi funderar på vilka möbler vi ska köpa och inte köpa. Lite beroende på var i landet skogen finns så kan man säga att det tar minst 45 år från planteringen tills dess att granarna kan börja avverkas. Pratar vi tall tar det minst 60 år innan de nya träden vuxit klart och är redo för avverkning.

Om man tänker på detta så kanske man uppskattar sina möbler mer. Våra skogar ser visserligen ut att ha oändliga mängder med träd, men så är inte fallet, skogen är en ändlig resurs! Tänk därför på att försöka handla miljömedvetet. Köp möbler du gillar och kommer vilja behålla under lång tid. Tänk också på slitaget, välj en kvalitetsmöbel i massivt trä som du kan jobba med om det skulle behövas på grund av slitage eller på grund av modetrender.

En trämöbel kan du ofta slipa ner om du har fått repor på eller använda andra knep för att rätta till skavanker. Skulle möbeln bli omodern kan du alltid måla eller tapetsera möbeln för att göra den mer trendig. Själva stommen är visserligen densamma, men du kan förändra det yttre en hel del utifrån tycke och smak som kan skifta under åren.