Tips till dig som ska köpa soffa

April 14, 2016

Soffor

I dag byter vi oftare ut våra möbler. Det bidrar till miljöproblemen i världen eftersom det går åt resurser att tillverka nytt och att ta hand om det gamla. I den här bloggen har jag flera gånger förespråkat vikten av att välja inredning med omsorg och i dag tänkte jag fortsätta på den linjen!

Går du i soffbytartankar kanske du känner dig extra träffad av detta inlägg. Jag tänkte nämligen tipsa om att välja en soffa av hög kvalitet och med avtagbar och tvättbar klädsel. Med avtagbar klädsel menar jag inte bara klädseln på ryggdynorna utan även sittdynorna. Det kan vara knepigt att hitta soffor med maskintvättbara klädslar, men det brukar gå lättare att hitta de som klarar kemtvätt.

Med en tvättbar soffa kan du hålla soffan fräsch länge och om det blir en fläck är det inga problem att få bort den. Dessutom kan du själv klä om soffan om du skulle tröttna på utseendet, ett nytt tyg gör jättestor skillnad! Det gör att du kan hålla liv i din soffa mycket längre. Många byter ut sin soffa bara för att klädseln ser lite tråkig ut och det är inte bara kostsamt men i mångt och mycket onödigt och miljöslöseri. En soffa kan man ha i många år bara man tar hand om tyget och byter ut det.

IKEA har sin populära soffserie ektorp där alla textilier är avtagbara och tvättbara. Om man vill förnya sin soffa kan man köpa en ny klädsel hos IKEA som har många färger att välja mellan. Är du händig kan du själv sy en ny soffklädsel.

Jag vet att IKEA i alla fall förut haft andra soffmodeller med avtagbara klädslar, kanske kommer de med någon ny modell snart.

Har du småbarn eller husdjur kan en avtagbar och tvättbar soffklädsel vara jättepraktiskt och något som förlänger soffans livslängd med flera år. Katter klöser sönder tyget och har man oturen med sig så kanske djuret till och med gör sina bestyr i soffan. Sen så samlas ju hår i soffan och visst kan man dammsuga bort håret men det kan också vara bra att tvätta sofftyget för att verkligen få bort allt.

Det kan vara svårt att få alla önskemål uppfyllda när man letar soffa. Den ska inte bara vara snygg, den ska också vara bekväm och praktisk. Är man miljömedveten tillkommer kravet på miljövänlighet också! Så projektet att hitta en soffa man gillar blir inte direkt enkelt.

Titta efter soffor i miljövänliga material och hållbara tyger. På många soffor med valbara tyger kan du se hur slitstarkt tyget är, måttet anges i martindale och skalan går upp till flera hundratusen men mellan 10 000 – 25 000 martindale rekommenderas för möbler som används i hemmiljö. Fråga i soffbutiken vad de förordar om du är osäker på vilket tyg du ska välja.