Renovera gamla möbler

March 31, 2016

Miljövänligt att återanvända möbler

I dag kommer lite tips på hur du kan ta vara på dina gamla möbler istället för att slänga dem och köpa nya! Med lite jobb så kan dina gamla möbler få nytt liv och hänga med ett tag till.

Innan du börjar med projektet är det viktigt att du läser in dig på hur du ska gå till väga. Vad rekommenderar proffsen? Här kommer några tips på hur du ska göra.

Om du vill måla om en möbel:

När det gäller måleriarbeten så är rådet oftast att slipa ner föremålet, tvätta med miljövänlig målartvätt och sen börja måla. En del tycker att man kan hoppa över slipmomentet och att det räcker med endast målartvätt. Men jag tycker man ska vara så grundlig som möjligt och föredrar därför att slipa av möblerna innan jag börjar måla.

Det går bra att rugga upp ytan med en vanlig slipkloss och slippapper eller så kan man använda sig av en handhållen slipmaskin för att få jobbet fortare gjort.

Fråga i målaraffären vad du ska använda för penslar, de brukar vara duktiga på att veta vad du behöver. Försök sen vara så rädd som möjligt om penslarna så att du kan använda dem igen, det är bra både för plånboken och miljön.

Om du vill slipa ner en möbel:

Många har i dag matbord i oljad ek. Har du fått en fläck eller reva i skivan så kan du enkelt slipa bort dessa genom att slipa hela skivan och sen olja in bordet på nytt. Du bör ha fått med skötselanvisningar när du köpte möbeln, följ dem för bästa resultat.

Nu kommer några tips på hur du kan förnya din möbel!
Tips 1: Knoppar och handtag

Genom att byta knoppar och handtag på ditt skåp eller byrå kan du förändra hela utseendet på möbeln. Våga experimentera och tänk nytt. Kolla efter inspirationsbilder på nätet, kanske kan du till och med göra egna knoppar eller handtag för att ge din möbel ett mer personligt uttryck.

En trend som jag fastnat för är läderflärpar som handtag.

Tips 2: Byt ben

Kolla hur möbelns ben ser ut. Går de att byta? I vissa fall skulle ett benbyte bli ett rejält lyft för möbeln. Möbler där benbyte passar bra är till exempel soffor och skåp på ben. Man kan också göra något mer spännande med de ben som redan sitter på, till exempel måla dem eller slipa till dem i någon speciell form.

Tips 3: Dekorera

Hjälper det inte med att bara måla om möbeln kan den behöva dekoreras. Dekoreringen kan göras på massor av olika sätt. Man kan tapetsera möbeln eller måla mönster med hjälp av schabloner. Även här vill jag rekommendera en snabbtitt på nätet för att få inspiration. Finns jättemycket roliga, snygga och stiliga saker folk har skapat av gamla möbler som är värt att inspireras av.

Tips 4: Byt ut och behåll

Är möbeln hopplös kanske du får tänka totalt nytt. Då kan du kanske använda möbeldelarna och skapa något nytt av. Ett exempel är gamla symaskiner vars underdel har blivit bord i många hem. Man har tagit bort symaskinen och lagt på en ny bordsskiva istället. Ungefär såhär kan du tänka med din möbel. Finns det något jag kan använda på den?