Milljövänlig husrenovering

May 24, 2016

Tänk på miljön när du renoverar hemmet

Jag har aldrig direkt känt någon önskan om att bygga mitt egna hus, men om jag skulle bygga något eget skulle det i så fall vara ett eko-hus som tyvärr inte finns att få tag i på så många ställen. Idén med eko-husen tycker jag är suverän.

Eko-hus är byggda med miljön i åtanke och det kan handla om att bygga alltifrån energisnåla hus till hus i miljövänliga material. Så ett eko-hus kan vara lite av varje men det viktigaste är att man har miljön i fokus när man bygger. I dag finns de mest extrema eko-hus som producerar mer energi än vad som går åt med hjälp av tjocka väggar som isolerar bra för att hålla kylan ute och värmen inne.

Tyvärr så verkar det som att ekohusen oftast är tillverkade för att vara energieffektiva och man har lagt mindre tid på att göra dem i miljövänliga material vilket är tråkigt, men så behöver det inte alltid vara. Så ett ekohus i ekologiska byggmaterial skulle jag i så fall vilja bygga. På så sätt kan man känna sig trygg med att det finns så lite giftiga material som möjligt i huset.

Man kan i stort sett byta ut alla byggnads- och inredningsmaterial till ekologiska motsvarigheter. Om man vill ha ett tätt isolerat hus så kan man byta ut exempelvis plasten som används för att täta till ett goretexliknande material och istället för den vanliga mineralullen som används för att isolera så kan man istället använda isolering bestående av träfiber- eller cellulosa. Så det finns en del miljövänliga alternativ att välja mellan om man bara anstränger sig att hitta dem.

Om man ska renovera eller bygga nytt finns ju en djungel av produkter och material att välja mellan. Att välja det mest miljövänliga kan bli svårt om man inte orkar leta fram det bästa alternativet för varje produkt. Jag hittade folksams byggmiljöguide från 2012 och laddade ner den. En mycket bra guide där de går igenom allt från golvmaterial till isoleringsmaterial och lim. I guiden kan man läsa om materialets påverkan på miljön och hälsan samt se vilka produkter som rekommenderas.

Nu är ju guiden några år gammal så det har säkert kommit nya produkter på marknaden och vissa har kanske försvunnit. Men den kan vara bra att ha som utgångspunkt om man vill renovera med miljövänliga material.

På limfronten var det bara stärkelsebaserat lim som fick en grön plupp i Folksams guide. Det stärkelsebaserade limmet verkade mest vara till för tapeter och liknande. De lim man absolut skulle undvika var lösningsbaserade limtyper. Alltid lär man sig något nytt!

I valet av material så ska man alltid leta efter naturliga produkter som exempelvis trä och sten och i stort sett välja bort plast så gott det går eftersom plast både är miljöovänligt att tillverka och kan släppa ifrån sig ohälsosamma ämnen som vi får i oss genom inomhusluften.

I valet av oljor och färg så ska man alltid leta efter vattenbaserade färger som är miljömärkta.

Jag hittade nyligen ett intressant alternativ till kakel ovanför diskbänken. Printglas gör personligt anpassade glasskivor som man kan sätta upp istället, ett smart och miljövänligt alternativ då glas är återvinningsbart.

Du kan designa utseendet på glasskivan som du vill och på så sätt sätta en riktigt personlig prägel på köket. Jag tänkte direkt på att jag skulle vilja göra en glasskiva med syskonbarnens alla teckningar som de målat åt mig under åren! Här kan du experimentera lite med olika utseenden för att se hur det kan se ut.

Som sagt, det är en djungel att hitta miljövänliga byggmaterial och det här var bara några enkla tips.