Hushålla med el och vatten

June 13, 2016

Bra med energi- och vattensnåla vitvaror

Kök, badrum och tvättstuga. Tre rum som förenklar vår vardag något enormt med alla maskiner och rinnande vatten som vi tar för givet!

Tyvärr tär dessa maskiner som vi ofta använder dagligen, exempelvis tvättmaskiner och diskmaskiner, både på hushållens ekonomi men också på miljön eftersom de drar både mycket el och vatten. Därför är det en bra idé att lägga extra pengar på en bra diskmaskin eller tvättmaskin, både för miljön och plånboken. Inköpet är visserligen dyrt, men det är en engångskostnad som blir värd pengarna i längden.

Med risk för att låta som en papegoja så vill jag betona vikten av att välja de mest energisnåla vitvarorna som finns på marknaden om du vill vara snäll mot miljön. I butikerna ska alla vitvaror vara energideklarerade och uppmärkta med vilken energiklass de tillhör. Skalan kan gå från A +++ ända ner till G. A +++ är då den mest energieffektiva klassen medan G är en riktig energislukare som bör undvikas till varje pris.

Jag tycker det vore enklare om man istället för A+++ utökade skalan neråt istället till J så att bara de bästa vitvarorna hamnar i A-klassen. Tycker det blir för krångligt med A och en massa plus hit och dit. Men det är väl bara jag.

Dessutom är inte energideklarationen allt, därför råder jag alla som ska köpa vitvaror att kolla vad energimyndigheten har för tips angående inköp av vitvaror. Där kan du även läsa en del tips på hur du får ner energiförbrukningen. Exempelvis bör du inte placera kyl och frys nära spisen som värmer upp luften runt kyl och frys som då måste jobba hårdare för att hålla rätt temperatur.

Ska du byta ut köket eller badrummet där hemma? Kolla då efter, badrumsskåp, köksskåp och köksluckor som är miljömärkta. Jag vet att både Vedum, Myresjökök och Marbodal har miljömärkta alternativ i sitt sortiment. Tror att det är Svanenmärkningen de har fått. Sen kan det givetvis vara bra att ge en extra slant för att få en möbel i med bra kvalité så att den inte behöver bytas ut efter några år för att den inte har klarat av fukten.

Välj sen miljövänliga diskbänkar/köksbänkar, och tänk hållbart! Tänk på att diskbänken/köksbänken ska hålla så länge som möjligt. Även här är det bra att välja ett märke som är välkänt för att göra bra diskbänkar och som har någon typ av hållbarhetsgaranti.

Rent vatten är något vi gärna tar som en självklarhet i Sverige. Men rent vatten är en ändlig resurs och för att vara snällt mot miljön så ska du inte hälla ut skadliga ämnen i avloppet och försöka hushålla med vattenförbrukningen. Det finns speciella duschmunstycken och vattenkranar som är snålspolande som är ett bra köp för den miljömedvetne, vilket helt enkelt innebär att munstyckena ser till att mindre vatten än nödvändigt passerar och därmed kan du sänka vattenförbrukningen med tiotals procent.