Elbilar

May 12, 2017

Laddning av elbilen Tesla

De senaste dagarna har jag diskuterat och läst på en hel del om elbilar. En vän frågade vad jag trodde om nya Tesla Model 3 som snart ska komma och jag insåg rätt snabbt att jag hade för lite kunskap för att kunna ge mig in i någon djupare diskussion. Så jag gick hem och läste på och nu har jag hunnit fundera en del.

Har förstått nu att jag varit rätt okunnig om det här med elbilar. Visste inte att det fanns superchargers för snabbladdning till exempel.. Lite pinsamt.. Men nu vet jag bättre. Vet också att snabbladdning inte är så hälsosamt för bilbatteriet. Att det slits fortare om man använder superchargers. Så elbilsbranschen verkar stå inför en del utmaningar.

Jag hoppas dock de kan lösa problemen så att elbilen slår igenom stort. Särskilt i Sverige där vi har gott om möjlighet till miljövänlig elproduktion. Tror Tesla Model 3 kan komma att bli en milstolpe på vägen mot att göra den poppis hos den breda allmänheten. Den är snygg, har hyfsat bra räckvidd och ett överkomligt pris. Den är dock fortfarande dyr om man jämför med vanliga fossildrivna bilar. Räckvidden kan nog också vara en deal breaker för många som skulle kunna tänka sig en elbil men som vill kunna köra längre än runt 35 mil innan det är dags för laddning.

Kan också tänka mig att många är osäkra på andrahandsvärdet på bilen. Det skulle jag vara. Men vi får se vad som händer framöver.

Det jag hoppas på i framtiden vad gäller elbilar är:

  • Att de får bättre räckvidd, runt 55-60 mil på en laddning
  • Att snabbladdningen kommer gå ännu lite snabbare
  • Fler snabbladdningsstationer
  • Fler laddstationer runt om i landet så att man kan ladda bilen när man är och shoppar, besöker bibblan eller stannar vid vägkanten och sträcker på benen.
  • Miljövänligare och mer hållbara batterier som inte tappar i kvalitet
  • Miljövänligare elproduktion. Elen har visserligen inget med bilens tillverkning att göra. Men eftersom bilen drivs av el så avgörs dess miljövänlighet av hur elen produceras. I Sverige har vi ju många möjligheter att producera klimatvänlig el tack vare tillgången till vind, vatten och sol.
  • Billigare bilar. Vi vet inte ännu vad en Model 3 kommer kosta i Sverige. Men i USA beräknas den säljas för €42 000 i snitt. Det är en mycket stor summa och förmodligen mer än vad många är villiga att betala för en bil.

Förutom att satsa på elbilar för persontransporter vore det också bra om man satsade på att göra transportsektorns fordonsflotta mer klimatvänlig.

Det vore väldigt smidigt om man kunde tillämpa den nya miljövänligare tekniken på fraktfordon som lastfartyg, flygplan, lastbilar, tåg med mera.  Jag har hört talas om något projekt med solcellsdrivna flygplan, det låter intressant tycker jag. Men jag får läsa på mer om det. Nästa projekt får bli att lära mig mer om hur transportsektorn jobbar med att ta fram miljövänligare fordon.

En sak är dock säker: Inget är så enkelt som det verkar. Allt måste verkligen granskas och bedömas i detalj när man ska klura ut hur man ska få fram miljövänligare fordon. För det finns verkligen både för och nackdelar med allting. Lösningarna är sällan helt svarta eller vita.

Om du som jag tycker det är intressant med innovation inom miljöteknik, kolla in mitt inlägg om en riktigt vattensnål tvättmaskin.