Bostaden ur ett miljöperspektiv

March 15, 2016

renovera miljövänligt

Om vi börjar titta på våra hem ur ett miljöperspektiv från grunden och uppåt så finns det en rad saker man kan göra för att hemmet ska bli så miljövänligt som möjligt. Har du ett eget hus finns mer saker du kan göra än om du till exempel bor i en hyresrätt.

Använd bara miljövänliga material när du bygger eller renoverar huset. Se också till att det inte är något onödigt drag någonstans genom att ha bra isolering, täta fönster och täta dörrar. Genom att minska draget i hemmet så minskar du på energikostnaderna vilket i sin tur minskar belastningen på miljön. Dessutom blir det billigare driftskostnader för dig!

När du ska tapetsera och måla inomhus så är det bra att välja miljövänliga material och tänka på att inte förbruka mer material än du behöver. Vattenlösliga färger rekommenderas, och titta så att de är märkta med någon typ av miljösymbol så att du vet att färgen uppfyller höga miljökrav. Tänk på att målartvätt/penseltvätt också ska vara miljömärkt och glöm inte att lämna in färg- och tvättmedelsrester till återvinningsstationen när du har målat klart.

Jag såg nyligen ett test som visade att en del färger släpper ut höga halter av kemikalier långt efter att färgen torkat. I Tyskland finns det gränsvärden för hur mycket kemikalier en färg får släppa, men några sådana gränsvärden verkar inte finnas i Sverige vilket gör det knepigt för oss konsumenter att veta hur färgen påverkar vår hälsa. Helst vill man ju ha en färg som avger så lite kemikalier som möjligt. I testet fanns fyra miljömärkta färger, endast tre av dessa klarade de tyska gränsnivåerna för avsläpp av kemikalier. Nordsjö, Beckers och Jotun var de miljömärkta färgerna som klarade testet, Rustas miljömärkta färg klarade det inte.

Om du renoverar inomhus försök också att tänka långsiktigt. Även om du använder miljövänliga material tär det på miljön om du hela tiden river ut och byter inredning. Detta kan du särskilt ha i åtanke när du väljer golv. Välj ett golv som är slitstarkt och miljövänligt. Linoleumgolv och trägolv tillhör de mest miljövänliga alternativen.

Som du kanske redan känner till så finns det farliga ämnen i PVC-mattor, det vill säga plastmattor. Den största faran med dessa mattor är att de ofta innehåller det hormonstörande ämnet ftalater som kan orsaka cancer och allergier. Har du ett sådant plastgolv hemma bör du byta ut det eftersom ftalaterna hela tiden avges från mattan oavsett om du täckt över den med ett annat golv eller inte.

Gamla heltäckningsmattor kan också vara ohälsosamma precis som våtrumstapeter.

Det jag egentligen vill komma till med hela denna text är att miljövänliga material inte endast är bra för naturen utan också för att vi ska få en bra inomhusluft som är så fri från gifter som möjligt. För att få det är det viktigt att tänka på vad man stoppar in i bostaden när det gäller alltifrån möbler till golv och isolering.