Återanvänd kläder och spara vatten!

June 2, 2016

Mycket vatten krävs för bomullsodling

Jag har ju sagt det förut, men jag skriver det igen! Att behålla dina gamla saker eller återanvända genom att köpa begagnat är oftast det mest miljövänliga du kan göra. Då behöver inga nya råvaror utvinnas och någon nytillverkning behöver inte tära på miljön.

Textilier är ett jättebra exempel på sådant vi borde återanvända mer av. Tänk på det när du ska köpa matta nästa gång. Kolla om det finns några snygga alternativ som är gjorda av återvunnet material.

Jag skrev ju förut om att det gick åt över 2500 liter vatten för att producera en t-shirt i bomull, detta är ingenting i jämförelse med vad det går åt om man ska producera ett par jeans har jag förstått. Enligt naturskyddsföreningen går det åt ungefär 11 000 liter vatten för att tillverka ett enda par jeans! Därför tycker jag om de initiativ som går ut på att återanvända jeanstyget när själva byxorna är utslitna eller omoderna.

En sak man kan göra med gamla jeans är faktiskt mattor! Är du händig kan du väva dina egna trasmattor av jeans eller virka dig en jeansmatta. En riktigt snygg matta jag såg nyligen var gjord av gamla jeansetiketter, ni vet de som sitter där bak med märkets loggo på och ofta är gjorda i skinn. Vilket pillerjobb att få ihop en hel matta av alla dessa små etiketter! Men snyggt blev det och jag kan mycket väl tänka mig att det blir riktigt bra i rätt hem.

Jeansföretaget nudie jeans säljer själva en trasmatta tillverkad av återanvända jeans. Mattan kallas för Lill-Mats och bär naturskyddsföreningens miljömärkning svalan. Ursnygg om du frågar mig.

Indiska sarityger är också något som man ofta hittar i trasmattor av återanvända tyger. Ofta är tygbitarna i mattorna inte använda, utan har blivit över från tillverkningsprocessen. Istället för att slänga tygbitarna gör man alltså mattor och andra saker av tyget vilket är jättebra ur ett miljöperspektiv. Ibland använder man naturligtvis gamla saris också i mattorna.

Det är inte bara trasmattor man kan tillverka av gamla saris, det finns också handknutna mattor som är gjorda av gamla sarityger där man tagit tillvara på silkestrådarna i sarityget som sen används till att knyta en matta. Resultatet blir helt fantastiskt precis som alltid när det gäller handknutna mattor. Kolla in saree silk mattorna på carpet vista om du är nyfiken på att se hur en sådan här matta kan se ut när den är färdig.

I Marocko görs en typ av mattor som kallas för boucherouite. Det är deras motsvarighet till våra trasmattor och görs av återanvända textilier. De ser dock inte ut som klassiska trasmattor utan görs med olika mönster och effekter. Gör en sökning på boucherouite mattor eller rugs så kommer du hitta massor av spännande mattor att längta efter!

Gillar du idén med att återanvända gamla textilier till att skapa nya saker som mattor eller andra produkter så kan du i vissa butiker hjälpa till och bidra till återanvändningen genom att lämna in dina gamla kläder och textilier när du ändå är ute på stan. Weekday är ett exempel på butiker som tar emot gamla textilier för återanvändning, HM en annan. Fler och fler butiker öppnar möjligheterna för kunderna att enkelt och smidigt lämna in kläder för återvinning.

Så håll utkik i de butiker du brukar handla i och se om de har något system för att ta tillvara på gamla kläder och hemtextilier.